Hindsby Marthakrets

Hänt i kretsen 2015

31.12.2015 kl. 17:40

Den 26 januari hölls årsmöte hos Valborg. 15 marthor deltog. Vi godkände reovisningarna för 2014 och verksamhetsplanen för 2015. Vi valde styrelse, verksamhetsgranskare och ombud. 

Den 18 februari hade vi marthamöte på Paljok. Hed-Mari informerade om Martaorganisationens olika nivåer. Vi fortsatte planerandet av verksamheten. 14 mathor och en minimartha deltog.

Den 25 februari hölls Sibbo Marthaföreningens årsmöte. Fem av kretsens marthor deltog.

Den 5 mars deltog marthor i marthornas inspirationskväll på Gumbostrand Konst & Form. Sju marthor från vår krets deltog i en intressant inspirationskväll med över 100 deltagande marthor och kanske blivande marthor från södra Finland.

Den 9 mars lyssnade vi på ett intressant föredrag om informationen på livsmedelsförpackningarna av Jonna. Vi fick info om vad som hänt inom Martha sedan senast och diskuterade kommande händelser. 15 marthor deltog. 

Den 11mars besökte marthor Arabias fabrik. Sex martor plus en minimartha med chaufför deltog. Besöket ordnades tillsammans med Karjalan Martat i Helsingfors.

Den 22 mars var det marthornas kyrkosöndag i Sibbo kyrka. Förutom texten o predikan om Maria bebådelse i kyrkan fick vi höra ett föredrag om kommunikationsfärdigheter av Ann-Lis Biström och äta våfflor i församlingshemmet. Fyra marthor från vår krets deltog.

Den 24 mars deltog fem av kretsens marthor i Mellersta Nylands Marthadistrikts vårmöte i Mårtensby. Vi fick höra om Mårsbacka, vi fick höra FSM:s ordförande lära oss sjunga marthasången under ledning av Juulia Salonen och lyssna till gruppen Rosenfink. Dessutom lärde vi oss göra papperblmmor och fick avnjuta god lax - salladsbuffe och goda kakor. Allt detta förutom de stadgeenliga förhandlingarna med bokslut och årsberättelse.

Den 25 mars förde vi en liten blomhälsning til en martha som varit sjuk.

Den 31 mars hade vi marthaträff hos Viola. Synnöve Jern sjöng för oss och berättade om sitt under uppstart varande företag. 10 marthor deltog.

Den 14 och 21 april deltog två marthor i Sibbo Marthaförenings kurs i sociala media i Nickby.

Den 18 april deltog Lisbet från vår krets i FSM:s årsmöte i Raseborg.

Den 22 april hade vi marthaträff med lotteri på Byagården. Vi beslutade om utfärd och diskuterade verksamheten. Anita och Anne var värdar. 15 medlemmar deltog.

Den 4 maj hade vi inom ramen för vårt skogsprojekt Lyckan finns i skogen en skogsvandring från Flatbergsvägens parkering till Storträsk där vi hade piknik kring brasan och gjorde några skogsövningar som Sussi ledde och som initierats av Ghita Bodman inför höstens föreläsning 29.9. 12 deltagare av vilka tre var barn.

Den 18 maj var Jonna och Hed-Mari till Marthaförbundet på information kring sommarens kokkurser. Material delades ut.

Den 21 maj hade vi blomkväll på Byagården. Pirkko berättade om sommarblommor, blomval och skötsel. Vi planterade en stor blomkruka på Byagården och alla deltagare gjorde en egen blomplantering i en medhavd kruka. 10 marthor deltog.

Den 25 maj hade vi ett Marthacafe på Byagården. 17 äldre personer med Hindsbyanknytning och 7 marthor hade samlats till kaffekalas och gott prat i ett par timmar. Tack till alla marthor som bakat bullar, kakor, pajer och småbröd. Gästerna tackade och var nöjda och hoppades på en motsvarande samling nästa vår.

Den 1-5 juni var tio glada barn på kokkurs på Byagården. Jonna Poutanen ledde kursen med hjälp av Isabella Halmevaara. De gjorde mat, bakade, pratade och hade gästabud på fredagen, då alla hade med sig en gäst på lunch. Tack till Jonna och Isabella för ledarskapet.

Den 13 juni åkte vi på havsutfärd. Vi startade med buss till Kalkstrand där Pörtö Lines beställningsbåt väntade. Under färden till Pörtö avnjöt vi kaffe inne i salongerna. På Pörtö besökte vi Lerviksudden och Nylands friluftsområdesförenings område där. Vi vandrade genom frodig skog till släta fina bergshällar. Efter att vi njutit av naturen och den fina havsutsikten vandrade vi tillbaks till båten som väntade. En del hann tom med kaffe eller glass på cafe Kaffimysson på Pörtö gamla skola. Båten förde oss vidare till Norrkullalandet, där vi blev serverade skätgårdsbord. Innan vi återvände fanns det ännu en möjlighet att ta sig en titt på vyerna från utsiktstornet på Norrkullalandet. Vädret var på vår sida, solen sken och det var terassväder på Norrkullalandet. 35 personer deltog.

Den 23 juli serverade vi tre rätters lunch för 40 veteraner med följeslagare på Kullen i Nickby. Tio marthor deltog i talkot den 22 juli och åtta marthor deltog i själva serveringen den 23 juli. Det var veteraner som i år fyller 90 år från Södra Finlands veterandistrikt. Tack till alla som ställde upp mitt i semestertider. Vår insats uppskattades och vi fick ett vackert tackbrev av gästerna.

Den 31 augusti hade vi höstens första marthaträff. 14 marthor deltog i ett aktivt möte där vi bl.a. planerade höstlunchen i detalj och diskuterade kommande marthaprogram.

Den 6 september ordnade vi höstlunch på Byagården.64 personer deltog av vilka 9 var barn och 16 talkomartor. Vi hade talko på lördagen från 13-16.30 och på söndagen mellan 9 och 16.30. Många marthor bidrog med produkter av olika slag. Två lotterier hade vi, ett för barn och ett öppet lotteri. Maten smakade bra och gästerna verkade trivas. Tack till marthor och gäster!

Den 29 september hade vi skogskväll "Lyckan i skogen" med doktorand Ghita Bodman från Vasa. Hon inspirerade oss med hjälp av berättelser och övningar till att förstå skogens positiva inverkan på vår hälsa. 25 personer deltog. Marthaförbundet stödde arrangemanget.

Den 10 oktober ordnade vi tillsammans med HAF en må bra dag på Byagården. 25 personer deltog. Vi fick motionsboxa med proffsig ledning från Smart Fysio, fick fina behandlingar från topp till tå och god mortosoppa.

Den 11 oktober kokade och serverade vi gratis soppa på HAF hjärtvandring. 30 portioner gick åt. Vi serverade kaffe med kaka bakade av marthor och med frivillig kaffekassa så fick vi lite av soppingredienserna betalda.

Den 12 oktober hade vi marthaträff hos Valborg. 15 personer deltog. Vi utvärderade gångna marthahändelser och diskuterade kommande händelser. Kvällens tema var böcker och alla presenterade en eller några bokfavoriter. Boktipsen. Tack till Valborg.

Den 13 oktober hölls Sibbo Marthaförenings höstträff på servicehuset Linda. Christina Lydman var och berättade om sin nya bok. Lydman och Fellman berättade om Lindastiftelsen. En trio från Östersundom sångkör uppträdde. 4 marthor deltog.

Den 4 november hade vi marthaträff hos Lisbet. Nina Blomberg höll ett intressant inlägg om världsreligionerna utgående från olika symboler som vi enskilt eller i par fick grubbla på. Ett belysande intressant inlägg som öppnade för förståelse för olika religioner och till dem hörande kulturer. 16 deltagare.

Den 7 november deltog Viola som Sibbo Marthaförenings ombud o Hed-Mari i MNMD höstmöte på Lilla Villan i Sibbo. Tema: Kläder - byte och återanvändning.

Den 18 november deltog fem marthor från vår krets i Somekurs med Karin Lindroos. Sibbo marthaförening ordnade kursen. Vi lärde oss om olika sociala media och att göra upp en Facebooksida för en förening.

Den 21 november ordnade vi en kurs i halmslöjd för barn och unga. Isak Poutanen var ledare. Ung Martha och SFV stödde kursen som var gratis för barnen. 11 barn deltog.

Den 21 november deltog Lisbet och Hed-Mari i Finlands svenska Marthaförbunds höstmöte i Helsingfors.

Den 5 december gjorde vi 45 godispåsar till julgubben att dela ut vid HAF julfesten och till barnen i Hindsby lekis. 3 marthor deltog.

Den 7 december firade vi kretsens julfest på Handelsmannens café i Box. Stället var stämningsfullt och maten var god. 

Den 16 januari serverade vi morgonkaffe och lunch vid Pohjola-Nordens arrangemang på Marthas hemvrå. Fem talkomarthor serverade för 26 nordister. Tack för hjälpen.

Den 19 januari hade vi styrelsemöte hos Valborg och planerade för årsmötet. En nästan fulltalig styrelse mötte upp.

Den 24 januari ordnade vi i samarbete med Sibbo Hembygdsförening och HAF en slocknade kolen kväll kring Hindsby på Byagården. 40 personer deltog.

Kontaktuppgifter

Kontakt

Anne Lindholm
Ordförande
050 3247 301
Gunilla Lindström
Sekreterare
Ulla Niskanen
Kassör
   
  Webbansvariga
Hed-Mari Björkell HMB, Gunilla Lindström GL