Hindsby Marthakrets

Hänt i kretsen 2013

31.12.2013 kl. 17:42

7 januari höll vi årsmöte hos Lisbet på Paljok. Närvarande 12 medlemmar.

31 januari träff hos Hed-Mari, 12 medlemmar

10 februari 3 medlemmar deltog i Sibbo Marthaförenings årsmöte

25 februari Vardagssmink på Byagården. 15 personer deltog. Sminkör Michaela Fagerholm – Valkama berättade om och visade hur man använder smink.Den som ville och vågade fick agera modell och hon kombinerade deltagarnas eget smink med hennes egna. Sminket rätt applicerat på huden ser inte alltid lika ut som färgen i burken i butiken. Hon öppnade för nytänkande vad gäller smink och bjöd faktiskt till att hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen naturliga look. Det blev inte tid för Marthaprat den här gången men vi hann med kaffe och te med goda både söta och salta pajer som värdarna Gunilla och Susanna bakat. Också lotteriet sköttes tyst och smidigt medan sminkandet pågick. Deltagarresposen var positiv. Michaela delade ut råd ännu då hon lämnade Byagården vid 21.30-tiden! Tack till alla som medverkade!

28 februari Elsa Wiik uppvaktades med blommor i anledning av hennes 95-årsdag den 24 febrari.

11 mars detog Sussi I möte med samarbetsarbetsgruppen för Storskogen.

17 mars deltog fem av kretsens marthor i Marthornas kyrkodag i Sibbo Kyrka. Efter mässan bjöd församlingen marthorna på smörgås och våfflor i Prästgården. Kyrkoherde Helene Liljeström berättade om prästgården, historia, renovering och användning. Hon berättade också om sin pilgrimsresa till Santiago de Compostela tillsammans med sin man och son. Det var en mycket intressant och givande berättelse om med- och motgångar och målet katedralen i Santiago de Compostela. Ett stort tack till församlingen.

21 mars deltog 12 marthor i Marthaträffen hos Anita. Sussi informerade om skogsmötet den 11 mars samt om övriga marthafrågor då ordf. inte deltog i träffen. Mötet planerade brödkvällen på Byagården den 15 april.

15 april hade vi Marthaträff med brödbakning. Vi bakade  surbröd, rieska, sodabröd, maltlimpa och havrebaguetter. Vi delade ut goda tips åt varandra. Som avslutning njöt vi av det nybakta brödet  och pratet kring bordet. Alla som deltog fick med sig hem surdegsrot och recept på allt vi bakade. 13 marthor deltog.

2 maj gjorde vi en vandring i Storskogen. 18 personer deltog av vilka 8 var barn. Vi grillade vid Ängesböle. Det var vår i Storskogen. Barnen hittade alla vattenpölar, blåsipporna, vitsipporna och tibasten blommade och bofinken sjöng. Vi pratade Storskog och hade en trevlig stund tillsammans.

15 maj kretsmöte hos Viola, med 11 deltagare. Anmälningar till sommarutfärden emottogs,samt brev distribuerades tilll kok-kursens deltagare. Kretsen förmedlade gratttisblommor till Sussi då lilla Helga fötts.

22 maj blomplanteringsmöte klo 18.00 på¨Byagården. 20 st verbener (röda) planterades. Sommarutfärden och höstlunchen genomgicks.14 deltagare + 2 "små"marthor, Saga  och Helga .Anne och Rosweig var värdinnor. Nästa möte på Byagården 27 aug. Gunn sköter kaffebrödet.

3-7 juni höll vi matlagningskurs med tio anmälda barn. Bella var hjälpledare och Hed-Mari kursledare.

15 juni var vi på  vår traditionella, väl lyckade byautfärd till Loppis och Somero.Vi tackar Lisbet och Hed-Mari för de goda semlorna som vi fick avnjuta till kaffet och teet som  Valborg, Carita,, Hed-Mari.Lisbet och Viola hämtat med sig Vi besökte Mikkolas direktförsäljningsgård, gamla kyrkan och Marskin Maja i Loppis och Hiidenlinna i Somero med guidning på alla ställen.På vägen till Hiidenlinna gav Rolf B oss information om Hiidenlinnas ägare  Reino Koivuniemis intressanta levnadsöden. 37 personer deltog.

14 juli samlades vi på Sibbesgården för att bekanta oss med Marthautställningen där. 11 personer deltog. P.g.a. tekniska problem såg vi kanske inte allt men ett fint besök i de gamla byggnaderna och fin picnic på det gröna svala tunet i sommarvärmen blev det.

1 augusti serverade vi kaffe i Sibbo kyrka vid Dag-Ulrik Almqvists orgelkonsert. Ca 50 personer deltog. I kaffeserveringen deltog fem marthor och en Ung Martha. Vi serverade kaffe, svartvinbärssaft och hembakade bullar.

1 september ordnade vi höstlunch för 75 personer. Det var höstväder med lite regn. Maten gick bra åt liksom lotterna. Före lunchen ordnade vi talko på lördagen och söndagen, vardera dagen från kl 9. Tack till alla som deltog både gästerna och talkoarbetarna.

9 september höll vi Marthaträff hos Hed-Mari. Vi utvärderade sommarens verksamhet och planerade höstens verksamhet. Vi planerar hålla möten 30.9 (Valborg), 22.10 (lisse och Inger K), 12.11 (Viola), 28.11 (Hanna o Sussi) och julfest 9.12. 13 medlemmar deltog.

30 september hade vi bokkväll med författarbesök. Minna Lindberg berättade om sin bok Diagnos F32.1. Efter det följde en diskussion om boken och dess betydelse för att förstå lite mera om depressioner och mänskors ohäsa. Efter diskussionen kring boken gav deltagarna sina tips. 20 personer deltog och vi fick många fina tips om böcker för höstens kvällar. Viola och Gunilla var värdar. Gå till boktipsen.

6 oktober serverade vi soppa och kaffe till hjärtvandringens deltagare. Ca 50 vandrare deltog. Vädret var varmt och soligt och soppan hade god åtgång. Sju marthor deltog i soppkokningen och två marthor hade bakat kaffebröd till kaffet.Tack till alla som medverkade!

22 oktober hade vi Marthaträff hos Lisbet på Paljok. 14 marthor plus ett barn deltog i träffen. Vi utvärderade bokkvällen och hjärtvandringen och diskuterade julfesten. Vi fick information från Sibbo Marthaförenings och Mellersta Nylands Marthadistrikts styrelsemöten samt info om kommande Marthaevenemang.

26-28 oktober deltog fyra marthor från kretsen i Finlands svenska Marthaförbunds kryssning kring temat Må bra. Lisbet, Hanna, Susanna och Hed-Mari deltog.

7 november deltog Hed-Mari och Susanna i Mellersta Nylands Marthadistrikts Höstträff i Kyrkslätt. Temat var att få ordning på prylarna.

12 november höll vi marthaträff hos Valborg. Deltagarna i Marthakryssningen gav korta sammandrag från de olika programpunkterna under seminariet. Vidare fick vi allmän marthainfo från Sibbo Marthaförenings styrelsemöte och info om kommande händelser. Vi beslutade hålla julfesten på Byagården. 13 marthor deltog i mötet. Tack till Valborg för värdskapet.

16 november deltog sex marthor från vår krets i Sibbo Marthaförenings klädbytardag på Söderkulla skola. Vi förde några plagg dit och hämtade något annat i stället. Där fanns många riktigt fina klädesplagg som väntade på nya användare. En god aktivitet för en hållbar livsstil - att skänka bort något man inte använder och få något annat i stället..

Den 28 november gjorde vi julkransar. 16 personer deltog. Hanna och Sussi var värdar. Vi fick info om läget i Storskogen och aktuell Marthainformation. Hed-Mari deltog på dagen i samarbetsgruppens kring Sibbo Storskogs möte i Vanda.

3 december serverade vi kaffe på Revirets skogsinformation på Byagården. Tre marthor serverade och tre marthor hade bakat till mötet. 25 personer deltog i mötet.

7 december gjorde vi 50 godispåsar till HAF:s julfest och Hindsby lekis. Fem marthor deltog i talkot.

9 december höll vi vår egen julfest på Byagården. 20 marthor deltog. Vi åt god mat, som Levanders hade tillverkat och serverade. Vi sjöng allsånger och fick besök av fyra marthabarn som Lucia och tärnor. Lucia var ung marthan Linnea. Kvällen fick också besök av tomten med små paket. Vi önskade varandra en God Jul!

Kontaktuppgifter

Kontakt

Anne Lindholm
Ordförande
050 3247 301
Gunilla Lindström
Sekreterare
Ulla Niskanen
Kassör
   
  Webbansvariga
Hed-Mari Björkell HMB, Gunilla Lindström GL