Hindsby Marthakrets

Hänt 2016

13.06.2019 kl. 17:39

Hänt 2016

Hänt i Hindsby Marthakrets 2016

16.1 Servering för 26 mötesdeltagare på Marthavrån i Helsingfors för Pohjola Norden. Fem marthor + Helga deltog i talkot.

24.1 Byakväll tillsammans med Sibbo hembygdförening och HAF på Byagården. Ett 30-tal deltagare.

26.1 Marthaårsmöte på Byagården Nio marthor deltog. Vi godkände årsberättelse och bokslut, valde styrelse och godkände verksamhetsplanen för 2016.

18.2 deltog tre marthor från vår krets i Sibbo Marthaförenings årsmöte, där vi fick höra Anita Storm tala om vad vi äter och vad vi ska tänka på då vi väljer vår mat. Årsmötet valde styrelse. I Sibbo Marthaförenings styrelse sitter kretsens ordförande Hed-Mari med Susanna Björkell som ersättare. 

23.2. Marthaträff hos Carita Lökström. Vi var 17 marthor på plats. Vi firade Caritas födelsedag lite i efterskott och planerade årets verksamhet.

8.3. ordnade Heidi, Anna och Lena en aktivitetskväll för flyktingarna i byn. De bakade bulla och umgicks. Heidi skriver: "Bagarna var alla ivriga och omsorgsfulla! Om du inte hade möjlighet vara med vid tisdagens bullabakning kan du vara med nästa gång! Det här var bara en god början". Tack till Heidi & Co för kvällen

13.3 Sibbo kyrka var det marthornas kyrkosöndag. En martha från kretsen deltog. Diskussion om marthaverksamheten med Helen Liljeström i församlingshemmet efteråt. Bl.a diskuterades ekofastan.

14.3 Marthaträff med helig dans. Heidi J ledde. 10 marthor deltog i dansen. Vi fick info om dansens ursprung, musik och relation till religionen. Efter det fick vi pröva några olika danser i en cirkel. Imponerande hur långsam rörelse i ett bestämt mönster till varierande musik får en att focusera på stunden. Heidi utlovade ett nytt danstillfälle!

19.3 deltog sex marthor från vår krets i Mellersta Nylands Marthadistrikts vårmöte i Sjundeå. Vi vandrade, hade vattengymnastik, åt lunch och hörde på ett intressant föredrag om mat innan vi var ombud för Sibbo Marthaförening på det egentliga vårmötet.

21.3 Påskpysselkursen på Byagården lockade 11 barn och 8 vuxna. 11 påskhäxor av olika dimension var resultatet, Isak Poutanen ledde kursen. Stort tack till Isak.

18.5 Fiskträskvandring. 21 prsoner vandrade och grillade vid Fiskträsk.

23.5 Marthacafé på Byagården och blomplantering. Pensionärerna i byn och pensionärer med relation till byn var inbjudna på kaffe/te med salt tilltugg. Ett 40-tal pensionärer och marthor deltog.

6-10 juni Barnens kokkurs. Tio barn deltog i marthornas kokkurs på Byagården. Ledare var Isabelle Eriksson och Isabella Halmevaara. Deltagaravgiften räckte till.

11 juni. Byutfärden gick i år till Akseli Gallen-Kallelas museum, där vi fick en intressant guidning och till Sjundeå och Sjundeå bad, där vi åt stående bord. Utfärden avslutades med rundvandring i Sjundby slott där Maria Lindén en släkting till ägarna guidade oss. Efter guidningen åt vi Sjundby glass med smak av blåbär och rabarber, varpå vi styrde vägen hemåt. 35 peroner deltog. Susanna var utfärdsansvarig.

3 juli gjorde vi i samarbete med HAF en bussutfärd till Sound of Music i Raseborg.

14 juli åkte Gunilla E, Heidi och Camilla med asylpojkarna till Pörtö. Issa, Sussi o Hed-Mari gjorde 25 picnicpåsar för utfärden. Pojkarna var nöjda, simmade och njöt. Enligt uppgift gjorde de på egen hand tillsammans med sin egenledare ett nytt Pörtöbesök.

4 augusti serverade vi kaffe vid St Sigfrids kapell. 8 marthor deltog med kaffe, bulla, kakor och/eller servering. 63 personer deltog i konserten.

8 augusti ordnade marthorna ett besök på Talma Activity park för asylpojkarna. Susanna medverkade som handledare och pojkarna var duktiga att klättra. Tre av dem klarade t.o.m. den svarta, svåraste banan.

23 augusti besökte vi Majvik gård. Atte Hermansson berättade om gården och dess historia och om nuvarande produktion. Vi gjorde en rundvandring på gården och bekantade oss med odlingssystemet och odlingsväxterna, drack kaffe och läcker gårdens egen äppelpaj ute vid ett långbord, pratade martha och annat aktuellt och handlade ekologiska produkter före hemfärden. 16 marthor deltog.

27 augusti arrangerade vi byloppis på Byagården kl, 11-14. Ca 50 personer deltog. Kommersen var inte så stor men den sociala biten var bra och vädret toppen. Jonna och Sussi skötte jippot.

7 september hade vi marthaträff hos Hed-Mari Björkell. Vi planerade höstlunchen och diskuterade kommande program bl.a. utfärden med asylpojkarna till Heureka. 16 marthor deltog.

10 september hade vi talko 9-11.15 för höstlunchen på Byagården. 14 flitiga marthor deltog.

11 september ordnade vi höstlunch för 73 personer. Vi startade med talko kl. 9.00 och talkot fortsatte med varierande talkokraft till 17.00. Vi serverade stående smörgåsbord och tosca/bärkaka till efterrätt. Stort tack till alla marthor som deltog med arbete, produkter m.m. och till alla glada gäster.

21 september hade vi marthaträff hos Lisbet Lindström. Lisbet mottog Marthaförbundets guldmärke. Vi utvärderade sommarens verksamhet och planerade höstens verksamhet samt fick information om vad som händer på marthafronten på förenings-, distrikts- och förbundsnivå.

8 oktober ordnade vi i samarbete med HAF en må bra dag på Byagården. Vi fick ögongymnastik och delta i käppjumppa, äta gott och hälsosamt och umgås. 35 personer deltog.

9 oktober kokade och bjöd vi soppa åt byns hjärtvandrare. 39 personer deltog och vandrade i det vackra höstvädret. Fem marthor kokade och bakade. Stort tack!

10 oktober deltog fyra marthor från vår krets i Sibbo Marthaförenings höstträff på Hedåsen. Gumbostrand-Simsalö marthakrets firade 90 år med sång, historik, småpyssel och tårta.

8 november hade vi marthaträff hos Valborg.

10 november deltog sju marthor från vår krets i Sibbo Marthaförenings föreningsträff på Söderkulla gård. Vi ffick presentation av verksamheten i Marthakransen, Lupus, Sipoon Martat och Sibbo Marthaförening. Anders Wikström underhöll oss med att visa och berätta hur man gör en festtårta.

19 november deltog ordf. i FSM höstmöte på Arcada.

3 november gjorde Gunn och Hed-Mari 40 godispåsar till HAF:s julfest 4 december. 14 påsar blev över och dem förde vi till pojkarna på Medivet.

12 december höll vi julfest på Villa Sibbe kl. 18.30 - 21.00. Kretsen betalade Packaléns buss och sponsade maten. Vi åt fiskbord till förrätt, lammrostbiff med ugnsgrönsaker och potatissallad till varmrätt och ostkaka till efterrätt. Vi sjöng julsånger. Ordf. premierades med Marthaguldmärke.  

Julblommor har förts till Elsa (Hed-Mari), Tonie (Anita), Svea (Gunn) och Ethel (Anne) vilka alla uppskattat vårt besök inför jul.

Kontaktuppgifter

Kontakt

Anne Lindholm
Ordförande
050 3247 301
Gunilla Lindström
Sekreterare
Ulla Niskanen
Kassör
   
  Webbansvariga
Hed-Mari Björkell HMB, Gunilla Lindström GL